030

Back to Basic(s). Back to school.

Kada je moj zahtev da vanredno završim četvrti razred gimnazije odbijen na kućnom savetu, nije mi preostalo drugo do da bežim sa časova. Špijunskim tihotapkanjem ili sprinterskim galopom. Kako kad. Uglavnom sa časova fizike i ustava i prava građana. U grozničavom pokušaju da se ne povinujem ni prirodnim ni društvenim zakonima.

Bežala sam po klasičnom đačkom kanonu o izbegavanju kontrolnih zadataka i u skladu sa ličnim nacrtom o krađi vremena za vanškolske aktivnosti. Za 45 kidnapovanih minuta mogao se preslišati tekst za dramsku ili dovršiti plakat za likovnu sekciju, iščitati poslednje poglavlje lektire ili prepisati hrpa neurađenih domaćih zadataka.
”Bežanija” je često umela da bude ortački poduhvat u kome bih sa najboljom drugaricom razrađivala vikend-strategije, preslušavala hit singlove lokalnih hard core dripaca i proricala sudbinu iz čaralica i kafe-taloga. Ostatak ukradenog vremena časno smo delile pola-pola. Pola za njene, a pola za moje žalosne ispovesti o nedostižnim simpatijama.
Pored tihotapkačke/sprinterske taktike i plana i programa (zlo)upotrebe otetog vremena, bilo je potrebno i mesto na koje će se pobeći. Omiljena ljuljaška na zapuštenom igralištu, voajerska klupa u obližnjem parku ili kafić u kome smo vikendom palili plesni podijum. Bilo je važno da su cene prilagođene džeparcu (”đački sendvič/đačka kafa”) i da se pušta dobra muzika.
Obzirom da se početkom sledeće godine vraćam u školu – na glancanje osnova i suptilnu nadogradnju – pretpostavljam da ću se vratiti i povremenom bežanju sa časova. Jatačko uporište sam već pronašla u kafiću ”Bassic”. Semestar započinjem parolom ”Back to basics, back to Bassic, back to school”.
U priloženoj foto simulaciji bekstva iz škole pridružila mi se Jovana Bovan sa bloga Cipelica Štiklica. Saučesnički, drugarski i zaverenički, da se blagovremeno podsetim starih navika i načina. A budući da je ”Bassic” jedno od onih mesta na kojima se vazda pušta odlična muzika, a vikendom pali plesni podijum, ni mi nismo odolele da isprobamo neke tanc korake.
Sudelovali: second hand ulov – karo suknja i crni pulover, klasična bela košulja – pozajmljena, ehm, a možda i prisvojena, bele lakovane cipele ”Bomax”, karirana košulja George, suknja Front Row Shop, kaiš Lindex, čizme Zara, jugoslovenske čitanke i sveske oldtajmerke.
 
Kostim dame: Jovana Bovan i Radmila Radojković
Kucala 53 reči u minutu: Radmila Radojković
Foto-maestro: Marko Subotin
 
Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
  • http://www.blogger.com/profile/14603622165894133200 Handmade by GordanaL

    Slatko i nostalgično, kao i u svakom postu. :)
    Nadam se da će i u sledećoj godini biti ovih divnih pričica i fotografija. 😉