029

Crna ovca

Čitavo leto je baba Zdravka prkosila vremenskoj prognozi. Mesni meteorolog je zorom privezivao sunce za njenu tarabu, da leprša kao vašarski balon ispunjen helijumom. Baba Zdravka je proklinjala žegu i raštrkavala oblake po okolnim livadama. Rundave i truntave. Oblotrbušaste i teturave.

Baba Zdravkine ovce su mi neodoljivo ličile na ućebanu pompadour periku moje ćelave Barbike koju sam tog leta izgubila. Zaturila negde u vajatu, ispod kicoški naviksanih i čergarski izlizanih cipela, špic kragni i estradnih kravata mog dede svirca – crne ovce familije.
Bez Barbike i sa lastiš drugaricom tamo daleko preko čak dva brda, nije mi ostajalo drugo do da se pridružim Zdravkinim ovcama. Dokone i rade da izbleje sve što im se poveri, bile su dobre samo za igru ”gluvih telefona”. Budući više nego diskretno nagluva, Zdravka je bila neprikosnovena šampionka svake partije.

Ali ovce, bedne maroderke i denuncijantkinje, izblejale bi i šta treba i šta ne treba, a baba Zdravka je uglavnom razumela kako ne treba. Grdila bi me što joj zamajavam ovce i proklinjala ”što će se izmetnem na dedu mi crnog Radomira”. Razočarano je ponavljala ”Ti si, Rado, crna ovca na moje stado!”

 Svaka ptica svome jatu i svaka ovca svome stadu. Tako sam i ja nedavno naišla na još neke crne ovce – razdragane i pisanju priča sklone. Sastave ih od rasparenih kadrova dana i komadića snova, preštepaju osmehom i ušećerene posluže za čitanje i uživanje kod Crne ovce! Nedavno su svoje najdraže priče i pesme objavili u prvom regionalnom zborniku ”Crna ovca / Black sheep” koji vam toplo preporučujem.
Sudelovali:
baba Zdravka, (crni!) deda Radomir, ovce koje je jednom izmaštao i izradio jedan Boris, mamina maturska haljina (po njenim rečima u ovoj priči degradirana ”Znaš, Rado, ja sam verovala da sam na toj maturi izgledala otmeno, a ne kao pastirica kako si ti tu prikazala. Dok su moje drugarice kupovale izvikane haljine od muslina, ja sam svoju kupila u ‘Domaćoj radinosti’. Unikat! Da se izdvojim iz gomile!”), vintage etno sandale dostupne u Extra Secendici i zbornik Crna ovca / Black sheep.
 
Kostim-dama/kucala 53 reči u minutu: Radmila Radojković
 
Foto-maestro: Marko Subotin
 
Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
 • Anonymous

  Genijalni u svakom smislu! Odusevih se i kombinacijom, i tekstom (a i dobrim fotografijama). Pravi dobri vatromet kreativnosti :)

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Hvala na divnim rečima! Trudili smo se i u međuvremenu, svašta seckali, lepili i krčkali. Nove priče uskoro na blogu. Nadam se jednako kreativne :)

 • Anonymous

  Ženski Goran Petrović 😀

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Od Petrovića preferiramo Nadeždu, ali, hajde, posvetićemo pažnju i Goranu. 😉