008

Vintage sleepover

Među šarenim restlovima i razbacanim krojevima, u RBL tvornici nalaze se tri bitne stvari: šivaća mašina ”Bagat-Slavica”, stolica za ljuljanje i devojačka škrinja. Zaveštanje jedne baka Marice. Na mašini štepamo komade tkanine i komade mašte, u stolici čitamo Hemingveja, Ficdžeralda i Fantea, a škrinju – punu vezenih, necanih i šlinganih tkanina i uspomena – čuvamo. U njoj smo pronašli i ovu ljupku spavaćicu, te vam se ove sedmice predstavljamo u epizodi ”Vintage sleepover”. Kostim-dama bila je Radmila Radojković, a foto-maestro Igor Ripak.

Cvetni venčić: RBL tvornica
Spavaćica iz baka Maricine škrinje.
Baka Marica je svoju devojačku škrinju donela iz Slavonije, iz skromne porodične kuće sa čijih prozora je noću krišom slušala tamburice i bećarce. Dopunila ju je u mokrinskom sokaku Zlatna greda, gde je danju bila ”spoljni momak”, išla u nadnicu i baštovansku brigadu, a predveče se na korzou nosila kao ”kulačka i gazdačka” kćer – umeće i vešte ruke njene teta Milice šnajderke pravili su čudesa od batista, žerseja i šifona.
Dunja iz jednog banatskog šora.
Pod nerazjašnjenim okolnostima izbegla kompot usud svojih prethodnica u tvorničkoj menzi.
Baka Marica je bila namenjena jednom paorskom sinu jedincu koji ju je izvodio na bioskopske predstave u seoskom domu kulture. No, umesto u platno i brk tada popularnog Klerka Gebla, ona se zagledala u šarmantnog Dalmatinca (dođoša i kolonistu, promrsila bi njena teta Milica), iscenirala romantično samoubistvo zbog zabranjene ljubavi, skratila svoje slavonske kike – tu poslednju zaostavštinu ranog devojaštva, i sa svojom škrinjom otisnula se na nezaboravno životno putovanje.
 
Baka Marica
 Želimo vam odvažan i romantičan vikend uz Mazzy Star.

Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
  • http://www.blogger.com/profile/13473788321767704630 Jelena Višnjić

    KAKAV TEKST!!!!! ^_^
    A i diiiivne slike!!!

    • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

      Hvala ti, Jelena! :) Eh, jedna je baka Marica – sve one krofne i partije tablića koje me je pustila da dobijem, zaslužila je čitavu zbirku priča a ne samo ovaj tekst :)