009

”Đavo u Beču”

Otac je prodavao knjige. Sindikalno, na metar. Po parkinzima i trgovima. Da stanu u vitrinu i da se slažu uz tapete. Prevozio ih je u prtljažniku dotrajale Diane. Meni je izmerio pola metra Dečijeg sveznanja i pola metra desetog kola edicije ”Plava ptica”. Da stanu na jedinu policu koju sam mogla da dohvatim. Da se slažu uz detinjstvo. Da pođem na put oko sveta sa Lavaredom i samo pet marjaša u džepu, da pravim društvo siročetu Olivjeu na ulicama Pariza, da zauvek ćutim o mračnoj tajni lutke Bele i tragičnim sudbinama njenih vlasnica i da jurim đavola sa Inge Dornenvald niz Kertnerštrase i oko Štefansplaca. U labavom povezu, sa stranicama pečatiranim mrljama od čokolade, knjiga Doris Orgel ”Đavo u Beču” pridružila mi se u šetnji omiljenim mestom njene glavne junakinje – zabavnim  parkom Prater.
Košulja: Retro Maca
Kaput: Modus
Cipele: Stefano, ”Gazela” Zrenjanin
Zabavni park Prater otvorio je car Jozef II 1766. godine. Pre toga Prater je vekovima služio kao carsko lovište. Isprva namenjen isključivo za razbibrigu radničke klase, u godinama koje su usledile u njemu su zabavu potražili pripadnici svih društvenih slojeva. Posetioci su uživali u ringišpilskim vožnjama, vašarima, plesnim večerima, spektakularnim vatrometima i koncertima pod dirigentskim vođstvom Johana Štrausa. 1897. godine izgrađen je Veliki točak, odnosno bečka Panorama koja je postala zaštitni  znak Pratera i Beča. Za razliku od pariske, londonske i čikaške Panorame, bečki Veliki točak jedini je preživeo razaranja koja je doneo Drugi svetski rat.  Iz jednog od petnaest vagona sa visine od 65 metara možete uživati u divnom pogledu na grad. A pre nego što započnete razgledanje, čeka vas obilazak ljupkog muzeja u kome će vam stotine ručno izrađenih figura i mehaničke instalacije postavljene u nekoliko nemontiranih vagona dočarati Prater kroz epohe.
Veliki točak/Panorama
Valcer i rukoljub.
Romantična šetnja.
Doris Orgel ”Đavo u Beču”
Priči o dve najbolje prijateljice, maloj Jevrejki Inge i ćerki pripadnika SS odreda Lizelote, i dalje se ponekad vratim. Njihovoj borbi protiv tri bečka đavola – napasnika iz vijadukta Karla Kaugumija, mitske utvare u zelenom ruhu koja je prema legendi razrušila drugi toranj katedrale na Štefansplacu, i ”Hajl … znaš već koga” kako je to uviđavno rekla Lizelote, njihovim naporima da sačuvaju prijateljstvo u razarajućem vihoru Drugog svetskog rata, njihovom indijanskom posestrimstvu. S oprezom čuvam svojih pola metra ”Plave ptice”. Od tih pola metra skrojene su najdraže uspomene.
Kostim-dama bila je Radmila Radojković, a foto-maestro Igor Ripak.
 
Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
 • http://www.blogger.com/profile/15457926522886398267 Azra Art

  Opet predivno… I prica i fotke i sve na njima, od kostima kostim-dame, do ambijenta! :)

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Hvala ti, Azra, na lepim rečima! :) Zaista mi je drago da ti se dopada. Veliki pozdrv od tvorničkih njuškala! :)

 • Anonymous

  DIVNO. NE ZNA SE STA JE BOLJE, PRICA ILI FOTOGRAFIJE. A U PRICI O PLAVOJ PTICI U POTPUNOSTTI SE PRONALAZIM. SVAKA CAST ZA KREATIVNOST, OVE LEPE IDEJE, IZVANREDNE FOTOGRAFIJE I UVEK SAVRSEN IZBOR GARDEROBE.

  JOVANA, BEOGRAD

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Draga Jovana, hvala ti na divnim rečima. Zaista ih je lepo čuti i pravi su podstrek za ovaj mali blog i RBL tvornicu. A ”Plava ptica” je nešto zaista posebno :) Veliki pozdrav od tvorničkih njuškala!

 • Anonymous

  Ispirisala si me da opet pročitam “Đavola u Beču” 😉

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Drago mi je! :) Verujem da uživaš. :)

 • http://www.blogger.com/profile/14603622165894133200 Handmade by GordanaL

  Lijepa, nostalgična priča. :)
  A pohvale i fotografu, zaista divno prenesena atmosfera.

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Hvala, Gordana! :) Najdraža knjiga iz detinjstva zaslužila je počasno mesto na polici i ovaj post.

 • http://www.blogger.com/profile/12857024639682488227 Marija Rangelov

  predicna prica, slike i stajlnig svakako. Bravooo!

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Hvala, Marija! :) Nova priča stiže narednog vikenda!