014

”Dva drugara dobra stara”

Ustajali smo svakog jutra u 5. Imali smo 4, 25 i 32 godine i šerpa plavog juga. On je navijao za Alana Prosta i obavezno zauzimao sedište vozača. Ona je sedela na mestu suvozača i obećavala da će po mene doći prva, pre svih drugih mama. Ja bih provukla glavu između prednjih sedišta i čekala da papučica za gas intonira našu skraćenu verziju teme iz ”Kamiondžija”. ”Dva drugara dobra stara sede iza upravljača, kamion šestoton juri kao avion, opa!”  pevali smo u dva glasa – neobrijani bariton i č-dž-š-uškavi alt. Paja i Jare i celih pet stotina metara vožnje do vrtića. Krug za zagrevanje pred njihov odlazak na posao, redovno sa pol pozicije. Dve oštre krivine, karmin-štrafta razvučena preko njenog obraza i njihovi osmesi u retrovizoru.

Malo jači vozač – Paja kamiondžija
 
Kada sam prvi put polagala vožnju, stisnutih usana, gutajući sirove kamiondžijske psovke upućene onom nesretniku koji je nepropisno parkirao vozilo sa prikolicom na magistrali, intonirajući našu temu papučicom za gas, pala sam. Drugi put sam zaustavila vozilo usred prometne raskrsnice, propustila sva vozila koja nisu imala prvenstvo prolaza i mahala nasmejanom kamiondžiji koji je napravio bar tri prekršaja i blokirao vozila iz dve magistralne trake samo da bih ja mogla ponovo da se uključim u saobraćaj. Policajac je rekao da sam pala, a on je sa neskrivenim žaljenjem rekao da sam za vožnju otpisana. Ja sam mislila na Prleta, Tihog i, naravno, Paju. Treći put je oduševljeno rekao ”Bravo, Fanđo!”, ali je, za svaki slučaj, prodao porodični automobil par dana nakon što sam dobila vozačku dozvolu.
Otpisani Paja
 
On danas navija za Alonsa i bezbrižno seda na mesto suvozača dok ja vozim. Ponekad, kada zajedno idemo na neko oval-valov porodično okupljanje, sednem na zadnje sedište. Imamo 27, 48 i 55 godina i sivu konzervu na četiri letnje gume koju zovemo inspektor Barnabi. Čekamo da papučica za gas intonira ”Dva drugara dobra stara”. Pevamo u tri, samo našem uhu, uštimana i skladna glasa – bradati bariton, ušuškani alt i nakarminisani mecosopran. Doživotna pol pozicija i njihovi osmesi u retrovizoru.
Paja u untercigeru i kožnjaku iz ”Kamiondžija”
 
Sa tog retrovizora od ovog vikenda visi papirna lutka Pavla Vuisića, koju smo pronašli u hrpi kolaž papira i tvorničkih skica, trica i kučina. Pa je tako ovonedeljni kostim-frajer u RBL tvornci – glavom, brkovima i untercigerom – upravo Pavle Vuisić koga predstavljamo u kostimima iz serija ”Kamiondžije” i ”Povratak Otpisanih”.
Kostim-frajer: Pavle Vuisić
Papirna lutka Pavla Vuisića izrađena je na osnovu jednog .jpg dragulja davno pronađenog u internet škrinji, za koji pretpostavljamo da je objavljen u Politikinom zabavniku, i koji vam prosleđujemo. Fotošopirajte nedostatke, štampajte, secite, lepite i obucite Paju. :)
Obucite Paju
Autor nepoznat.
 
Foto-maestro: Aleksandar Solomun
53 reči u minuti kucala: Radmila Radojković
 
Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
 • http://www.blogger.com/profile/15024950530067838431 bofamala

  Barnabi? Kao iz Midsamera? :)

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Da, baš taj Barnabi! :)

  • http://www.blogger.com/profile/15024950530067838431 bofamala

   Jao, mislila sam da samo ja to gledam :))
   Ali tako uživam uz to, ono englesko zelenilo, divna mala sela i babe koje sa svog prozora vide sve što ne treba :)