023

Retro pazar

Svako prepodne su provodili ispod tezge, na maloj pijaci u blizini moje osnovne škole. Šćućureni na dnu zatvorene stalaže nalik limenoj kutiji, skladišteni zajedno sa švercovanim zoknama, polovnim šrafovima i navojima, ponekom konzervom iz humanitarne pomoći i drugom nekvarljivom robom. Ona je izvirivala sa raščupanom jednorukom lutkom u naručju i žickala dečiji dodatak od prolaznika. On je nosio đačke torbe i štitio prvake od Vlade Krstače i debelog Borisa u zamenu za šaku suncokreta i dve Turbo žvake na dan ili pet dinara nedeljno.

Jevtini SFRJ novci.
Mačkaste naočare Lovely Accessories Belgrade.
Pijačnim danima je njihov otac prekrivao tezgu plastičnom mušemom i uredno izlagao robu. Majka ih je bezuspešno vijala po subotnjoj gužvi i dobacivala ”Kese, torbe” potencijalnim mušterijama. Ona je piljila kroz zamagljeni izlog burekdžinice, tražila repete za lutku. On je izigravao potrčka upasanom što je ritmično šaputao ”marke devize”. Ja sam pazarila baterije sa tezge njihovog oca – za Tetris, dotrajali daljinski upravljač i fluorescentni plastični budilnik koji me je radnim danima budio za školu, a subotom za pijacu.
”Praktična žena” i hulahopke ”Udarnik” za šik frajlu. ”Brion” za gospon kicoša.
Bahatlokum, kafa ”Tetka Zlata” i Kavabon.
Ceger dupke pun. Sve džab-džaba i budzašto. Proverena vintage prehrambeno-konditorska kvaliteta! 
 
Dezorijentisana u psihodeličnom šarenilu tezgi, mlatarala sam pletenim cegerom i sudarala se sa prolaznicima. Radovala se svakom poznatom licu i susretu. Iščekivala njihovo ”Kako si?” i starmalo izgovarala unapred pripremljenu repliku iz serije ”Grlom u jagode” – ”Eto, živi se, pazari se.” U povratku sam ih zaticala kako sede na raspremljenoj mušemi i dele lutkin burek repete. Musavi i razdragani, čekajući da ih roditelji ponovo odlože na dno zatvorene stalaže ispod tezge. Do narednog pijačnog dana.
A ovu pijačnu subotu tvorničari su proveli u pohodu na proverene vintage prehrambeno-konditorske artikle. Uživajte u foto-beleškama našeg retro pazara!
Zahvaljujemo na učešću: second hand H&M majici, turskom džemperčiću nepoznatog proizvođača, floralnoj suknji izrađenoj u RBL tvornici, aksesoaru iz tvorničkog sefa, mačkastim cvikama Lovely Accessories Belgrade, neizbežnim pink hulahopkama, cipelama Stefano i retro cegeru.
 
Kostim-dama/kucala 53 reči u minutu: Radmila Radojković
Foto-maestro: Artjom Karaev
 
Pratite nas i na Facebook stranici – Rahat Bahat Lokum tvornica!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone
 • http://www.blogger.com/profile/15457926522886398267 Azra Art

  Predivnost od kombinacije! <3

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Hvala, Azra! :) Evo još dve vintage kombinacije nestrpljivo čekaju da se nađu na blogu. Laktaju se i čupaju u ormanu. Ma, šta da ti pričam! 😀

 • http://www.blogger.com/profile/15077924259019426861 Isidora

  Rado majstore! <3 Najdivniji post na najdivnijem blogu na našim prostorima. :)

  • http://www.blogger.com/profile/07954786014412621898 Rahat Bahat Lokum Tvornica

   Krupne reči, Isidora! :) Moj naklon i grazie mille! :)